woensdag 15 mei 2013

Ferguson en dienstgericht wisselen


De IEEE Standard definieert een systeem als “a collection of components organized to accomplish a specific function or set of functions". Een voetbalclub kun je volgens deze definitie dus als een systeem beschouwen. En wel eentje dat bij topclubs zo wordt georganiseerd dat er zoveel mogelijk titels worden behaald.

Alex Ferguson, die na 27 jaren afscheid neemt als voetbalmanager van Manchester United, is in die jaren onwaarschijnlijk succesvol geweest. Hij heeft het systeem Manchester United zo weten te managen dat er heel veel titels zijn gewonnen. In termen van dienstgerichtheid is het hem gelukt om de aanwezige componenten jaar na jaar te laten doen wat ze moesten doen om de gewenste resultaten te boeken.

Een type als Ferguson kun je er goed bij hebben als je effectief dienstgericht wil werken. In de dienstenwereld speelt hij de rol van orkestrator die alle componenten aanstuurt. Iets waarbij voor Ferguson het clubbelang boven alles stond. Een speler die dat in zijn ogen onvoldoende onderkende werd consequent vervangen.

Met IT meer dienstgericht gaan werken is lastig als je belangrijke componenten gebruikt die onvoldoende “teamspeler” zijn. Ze omvormen tot teamspeler gaat vaak moeizaam of helemaal niet. Moet je ze dan dus maar inruilen? Euh... ja, als het enigszins mogelijk is wel. En nee, natuurlijk is dat niet altijd even eenvoudig. Maar dat was het ook niet voor Ferguson toen hij zijn volgende sterspeler te kennen gaf dat ie op zoek kon naar een andere club. Maar juist de visie en het lef dat hij had om resultaatgericht componenten te durven vervangen maakte hem mede tot de topmanager die hij was.